GRASZANDLOPER

Geïnspireerd door Rheden 450 maakt kunstenaar Robin Weijers een graszandloper.

Op het veld naast Zutphensestraatweg 1 te Ellecom is een rechthoekig kader van 30 bij 15 meter gemaaid. Op deze 450 vierkante meter loopt Robin iedere dag hetzelfde pad in de vorm van een zandloper. Een teken van de verlopen en toekomende tijd. „Samen met de aarde” probeert hij in de komende maanden dit experimentele kunstwerk te realiseren.

Het performatieve spel met de natuur staat in de kunsttraditie van de Land Art, onder meer bekend geworden door Richard Long. Als filmmaker is Robin gefascineerd om alle natuur- en kleurveranderingen te documenteren. Robin legt zijn dagelijkse wandelingen beeldend vast met een drone. Als je het beeld van grote hoogte op z’n kant bekijkt, zie je het symbool voor de oneindigheid – een lemniscaat – verschijnen.

De bezoekers van dit natuurkunstwerk kunnen ook meelopen op het gemaaide kader. Als zij 5 rondes lopen, leggen ze precies 450 meter af. Een tijdswandeling van één meter voor elk jaar dat de gemeente Rheden oud is. 

Robin Weijers is autonoom kunstenaar en heeft z’n atelier aan de Zutphensestraatweg 7 in Ellecom.

Op zondag 18 juni was er een bijzonder evenement op het weiland in het kader van Rheden450 met ondermeer uitleg over dit project.